Näköjään Mustos-linjalla ollaan Sanelman kanssa oltu. Tämä on sitä uusinta Mustosen historiallista sarjaa, jossa päähenkilöinä ovat papintytär Anna ja työläistaustainen Hilma. Teos on sarjan neljäs osa. Edellisessä kirjassa he pääsivät eduskuntaan. Tämä teos alkaa heinäkuusta 1913 ja molemmat tippuvat eduskunnasta ja etsivät uuden suunnan elämälleen. Hilma perheineen lähtee etsimään onneaan Amerikasta ja Anna menee järkiavioliittoon. Mukana teoksessa ovat tottahan toki veljessota ja pakolliset jääkärienpiilottelut. Joskus ajattelen, että noinkohan kaikki tuon ajan ihmiset ovat jääkäreistä olleet tietoisia, kun kaikissa tuon ajan kuvauksissa nämä teemat toistuvat ja ovat ihmisten puehissa salaisesti, mutta yleisesti.

Mustonen käsittelee kirjassa sisällissodan aikoja mielestäni hieman eri tavalla kuin muissa teoksissaan, sillä punaisten ja valkoisten vastakkainasettelu ei ole niin läpinäkyvää, vaan hienovaraisempaa.

Näitä Mustosen juttuja lukee silloin, kun ei muutakaan ole ja lukemisen himo on valtava. Reunaehtona vielä, että ei tarvitse pahemmin ajatella. Ihan vetävää tekstiä, mukana historiallisia faktoja siellä täällä fiktion lomassa.

-Sisko