Potter sarjan viimeinen kirja.

mukaansatempaava opus, ihan piti kokopäivä uhrata sen minkä lapsilta kykenin.
Epilogi oli aikaste säälittävä.
Sisko voi kertoa tähän enempi kunhan saa luettua.
-Sanelma-

Saihan se sisko sen luettua jo lauantaina, mutta ei ole muka ehtinyt tänne kirjata. Jatkan tähän samaan..

Meillä on siskon lisäksi toinenkin innokas potterfani, joten tuumailua herätti jo etukäteen, että kumpiko sen kirjan perjantaina ekana käteensä saa. Poika teki hommaa niin kovasti koko hiihtolomaviikon, että lupasin hälle kirjan ekana. Ajattelin, että kyllä minä niin aikuinen olen, että maltan odottaa, kunnes poika saa luettua, mutta, mutta, miten kävi. Joka kerta kun poika laski kirjan kädestään tartuin siihen saman tien ja jatkoin lukemista. Eipä saanut Potter levätä edes ruokataukoja pöydällä.. Tästä syystä ensimmäinen lukukerta oli lähinnä silmäilevä. Suvantopaikat hyppelehtien ja "tärkeimmät" palat välistä napsien.

Tästä viimeisestä Potteristä kyllä huomasi, että tulossa on elokuva kirjan pohjalta. Jotenkin se paistoi liian selvästi läpi. Aiemmat kirjat ikäänkuin soljuivat läpi, mutta tämä oli rakenteeltaan kohtausmainen. Kerronta eteni liikaa tulevan elokuvan ehdoilla. Siitä miinusta. Kohtausten välillä oli selviä suvantopaikkoja, joissa ei tapahtunut juuri mitään. Teos kärsi mielestäni siitä, että monet kohdat saattoi kuvitella mielettömiksi erikoistehostepläjäyksiksi.  Vähän väliä toistuvat taistelukohtaukset, pako Irvetasta, tapaaminen Bathildan luona... Kuinkahan karun näköiseksi tulee jälki viimeisessä kohtauksessa. Mikähän lienee tulee elokuvan ikärajaksi, kun kuolleita ja loukkaantuneita tuntui piisaavan. Täytyy myöntää etten yhtään Potter-filmiä ole katsonut, enkä todennäköisesti katso, koska haluan pitää muistissani sen mielikuvan tarinasta, minkä olen sinne itse lukemalla muodostanut. En halua hukata sitä.

Rowling on kyllä loistavasti suunnitellut sarjansa jo ennen ensimmäisenkään sanan kirjoittamista. Niin hyvin ripottamalla asiat tulevat  eri kirjoissa esiin. Siinä on sarjan vahvuus ja sen vuoksi Rowling ei ole pahemmin kompastunutkaan omaan nokkeluuteensa, kuten käy monesti sarjoissa, jotka jatkuvat alkuperäistä suunnitelmaa pidemmälle.

Mutta siis Potter-saaga on näillä näkymin päätöksessä ja kyllä tämän viimeisen luen vielä tarkemminkin kunhan aika antaa myöten. Epilogi olisi kyllä saanut jäädä Rowlingilta kirjoittamatta. Mitä nyyhkyä markan rakkauksien tyyliin.  brrr..  Huomattavasti loistavampi lopetus pitkälle tarinalle olisi ollut jättää tulevaisuus avoimeksi.

-Sisko

ps. en viitsinyt kauheasti spoilata.. Mutta jos innostut Pottereista vasta nyt, suosittelen lukemaan ne järjestyksessä, koska ne pohjautuvat hyvin vahvasti aiemmin kirjoitettuun.