Mistähän lienee sain taas Christie- innostuksen päälle. Muutama vuosi sitten luin pötkössä kaikki, nyt ei viitsinyt varsinaisia dekkareita lainata. Jostakin kuulin/luin, että jossakin vaiheessa Christien elämässä on tapahtunut mystinen katoaminen 11 päiväksi. Ehkä siitä innostus elämäkertaan ja Caden kirjaan. Kolmetoista tarttui ihan vahingossa mukaan..

Vanha hyvä aikani on Christien omaelämäkerta, joka päättyy noin 15 vuotta ennen hänen kuolemaansa. Mielenkiintoisinta antia oli lukea hänen lapsuudestaan ihan historiallisessa mielessä. Elihän hän lapsuutensa jo reilut sata vuotta sitten viktoriaanisessa Englannissa. Samoin oli hauska lukea hänen kirjailijan taipaleensa alusta. Hän löi vetoa siskonsa kanssa, että vielä joskus kirjoittaa salapoliisiromaanin. Heti hän ei toimeen ryhtynyt, mutta idea kirjoittamisesta jäi kytemään. Katoamiseensa hän ei omaelämäkerrassaan puutu lainkaan ja loppua kohti kirjan anti köykäistyi niin, että loikkimalla luin loput.

Kolmetoista oli mukava kevyt ajanviete kouluhommien lomassa. Nimen mukaisesti siinä on kolmetoista neiti Marple -tarinaa. Koolla on joukko ihmisiä, jotka vuoronperään arvuuttavat toisillaan tietämiään "rikos"arvoituksia. Arvatenkin neiti Marple selättää kaikki muut arvaajat joka ikinen kerta vaatimattomaan tyyliinsä.

Samaan syssyyn vielä Cade Jaredin "tutkielma" Christien katoamisesta, siihen johtaneista syistä ja sen  välittömistä ja välillisistä seurauksista. Ihan luettava kirja ja aika mielenkiintoinen mysteeri, tunnettu rikosromaanikirjailijatar ja vaimo katoaa salaperäisesti kodistaan, auto löytyy jonkin matkan päästä tyhjillään ja aviopuolisoilla on juuri ollut riitaa. (Mies syrjähyppyilee.) Caden kirja on suhteellisen uusi (ottaen huomioon että katoaminen tapahtui vuonna 1926) eli ilmestynyt havaintoni mukaan 1998. Mielenkiintoista, että joku on kiinnostunut noin vanhasta jutusta tällaisen ajan perästä ja pyrkii selittämään syitä ja seurauksia. Minuun upposi ihan täydesta Caden laatima juonikuvio, mikä on totuus katoamisesta, kuka tietää?

-Sisko