Olen jo pitemmän aikaa aikonut lukea lapsuudesta tutut Gulla-kirjat kun ostin alkusyksystä kirpparilta sen kuvakirja Gullan, tiedättekö sen?
Se Gulla on pieni orpotyttö joka on löydetty sidottuna lankun kappaleeseen merestä. Päällänsä hänellä oli kauniisti kirjailtu pusero jossa luki: Gunilla Beatrice Fredrike.

Gulla-kirjoissa seurataan Gullan elämää ensin huutolaistyttönä köyhässä torpassa, myöhemmin kun on osoittautunut hänen olevan kartanon mahtavan patruunan tyttärentytär, elämää hienossa Höjen kartanossa.

Luin sarjasta ne kirjat jotka sain käsiini, kirpparilta olin löytänyt 2 kirjaa jo aiemmin, mutta ajattelin kerrata kerralla useamman ja nyt sitten kuin ne jotka oli kirjastossa paikalla. :)
Gulla huutolaistyttö
Gulla, torpan prinsessa
Gulla saavuttaa voiton
Gulla ratkaisee arvoituksen
Guööa-tyttö koulussa
Gullan ensitanssiaiset
Gulla ja Tomas Torppari
Gulla löytää tiensä
Gulla morsiamena

Tämä lukukokemus hätkähdytti lapsena sillä millaista on elämä voinutkaan olla ennen. En tosin samaistunut silloinkaan Gullaan josta tuli hieno kartanon neiti, vaan nuihin köyhiin torpan lapsiin.

Aikuisena tämä lukukomemus oli yhtälailla pysäyttävä. Vaikkakin kirjat ovat kirjoitettu lapsille ja siten lasten tajuisesti, välillä on selitetty kuinka ennen ei ollut sitä eikä tätä, mutta silti aivan varmasti monelle elämä on ollut juuri niin köyhää ja kurjaa kuin kirjoissa torpparin elo kuvataan. Ja se mikä asiasta tekee hätkähdyttävimmän on ettei tästä kaikesta niin kovin kauaa olekaan (kirjan tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun taitteeseen) ja että monella on tänäkin päivänä (ei ehkä suomessa, mutta silti) kovin kovin samankaltaiset elinolosuhteet. Tämän päivän suomessa helposti unohtaa ettei kaikilla olekaan yhtä hyvät oltavat.

Kirjan opetuksena kuitenkin on että yksikin ihminen kykenee paljoon jos on tahtoa. Lähimmäisiä voi ja tulee auttaa omalla pienelläkin panoksella. Se on haastavaa, mutta mahdollista. Siinäpä opetusta kerrakseen niin lapsille kuin aikuisille.

näin tuumii Sanelma joka pitkästä aikaa on ehtinyt lukemaan muutakin kuin Aku Ankkaa ja Tex Willeriä.